Persoonlijke lening aanvragen

Lees meer over deze lening en realiseer uw wensen.
Vergelijk aanbieders en vind de goedkoopste lening!

Let op, geld lenen kost ook geld...

Een persoonlijke lening is een lening waarbij het geld meteen geheel op uw rekening wordt gestort. Met deze lening kan u diverse aankopen of projecten financieren, zoals een dure hobby, hoge studiekosten of een nieuwe salon. Op deze manier kunt u grote kosten maken, zonder uw volledige spaarpot te moeten opsouperen. De rentes liggen doorgaans hoger dan bij andere leningen. Daarom is het belangrijk om een simulatie te maken en te vergelijken. Zo bent u zeker dat u het goedkoopste krediet in de wacht sleept, en een financiële kater vermijdt.

Vergelijk persoonlijke leningen

Hoe werkt een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Er wordt doorgaans geen borg gevraagd, maar het kan zijn dat de kredietverstrekker wel een aankoopbewijs verwacht. Zo is de bank zeker dat het geleende geld voor de juiste bestemming werd gebruikt. Het geleende bedrag wordt niet doorlopend, maar in één keer op uw bankrekening gezet. Vervolgens is er een maandelijkse afbetaling. U betaalt een vast bedrag plus rente. Zowel de rentevoet als de looptijd wordt op voorhand vastgesteld. Bedragen die afgelost zijn, kan u niet meer opnieuw opnemen. De looptermijn van de afbetaling staat dus op voorhand vast.
persoonlijke lening

Voor- en nadelen

Een persoonlijke lening biedt heel wat voordelen. Om te beginnen zult u nooit voor verrassingen komen te staan. U betaalt het geld terug volgens de afgesproken looptijd. Onverwachte kosten zullen zich hierdoor niet voordoen. Stel dat u een reis wil financieren, dan hoeft u daarvoor geen aanspraak te maken op uw volledige spaarboekje. Toch zijn er ook wat nadelen. Sommige Belgische kredietverstrekkers bieden persoonlijke leningen aan op basis van andere voorwaarden en rentevoeten. Dit zijn meestal hoge rentetarieven. Een ander nadeel is dat u moet bijbetalen indien u de afbetaling vroeger wil inlossen.

Voordelen

  • er is een vaste looptijd
  • u betaalt maandelijks een vast bedrag af
  • u moet doorgaans geen verantwoording afleggen
  • het geleende bedrag wordt in één keer op uw rekening gestort
  • indien het geld gebruikt wordt voor een verbouwing of verbetering van uw woning, is de lening aftrekbaar voor de inkomstenbelasting

Nadelen

  • vervroegd aflossen kost geld
  • afgeloste bedragen kan u niet opnieuw opnemen
  • de rentevoet ligt hoger dan wanneer u leent voor een specifiek doel

Een representatief voorbeeld

Stel dat u krediet wil lenen om uw woning in een nieuw jasje te steken. U hebt €7.000,- voor het interieur van uw dromen. U beslist, in overeenstemming met de kredietverstrekkende bank, om de looptijd op 24 maanden te zetten. Daarbij moet u ook de rentevoet berekenen. In dit geval is er een rentevoet van 4,99%. Dat betekent dat uw maandelijkse afbetaling €306,73 bedraagt, voor 24 maanden lang. Na deze 24 maanden is alles afgelost.

Simulatie van een persoonlijke lening

Vooraleer u een lening gaat aanvragen, is het belangrijk om te vergelijken en berekenen. Financiële instellingen bieden verschillende persoonlijke leningen aan. Om te weten welke de juiste voor u is, kan u best een simulatie maken. Dat betekent dat u berekent hoeveel u kan lenen, aan welke rentevoet en op welke periode. Een simulatie toont u welke optie de goedkoopste is.

Persoonlijke leningen op rij!

Wij hebben voor onderstaande simulatie het bedrag van €7.000,- aangehouden met een looptijd van 24 maanden.

Aanbieder:Aflossing per maand:Totale rentebedrag:Rente% (JKP):Online simulatie:
KBC persoonlijke lening€ 306,43€ 354,094,89%Simuleer gratis
Cetelem persoonlijke lening€ 315,67€ 576,087,99%Simuleer gratis
Credafin persoonlijke lening€ 321,59€ 718,169,99%Simuleer gratis
Bpost persoonlijke lening€ 315,67€ 576,087,99%Simuleer gratis
Finday persoonlijke lening€ 314,18€ 540,327,49%Simuleer gratis
Santander persoonlijke lening€ 314,21€ 541,047,50%Simuleer gratis
Mozzeno persoonlijke lening€ 306,27€ 350,484,84%Simuleer gratis
ING persoonlijke lening€ 312,42€ 498,086,90% (nog) niet beschikbaar
Axa persoonlijke lening€ 306,42€ 354,084,89%(nog) niet beschikbaar
Belfius persoonlijke lening€ 312,40€ 497,606,89%(nog) niet beschikbaar
Argenta persoonlijke lening€ 313,-€ 502,-6,95%(nog) niet beschikbaar
Crelan persoonlijke lening€ 308,69€ 408,565,65%(nog) niet beschikbaar
vdk persoonlijke lening€ 316,88€ 605,128,40%(nog) niet beschikbaar
Elantis persoonlijke lening€ 321,59€ 718,169,99%(nog) niet beschikbaar
Beobank persoonlijke lening€ 306,30€ 351,204,85%(nog) niet beschikbaar
Cofidis persoonlijke lening€ 312,42€ 498,086,90%(nog) niet beschikbaar
Europabank persoonlijke lening€ 312,59 € 718,169,99%(nog) niet beschikbaar

Vragen over de persoonlijke lening beantwoordt

Er bestaan heel wat verschillende soorten leningen voor allerlei doelen. Door dat grote aanbod is het soms moeilijk te weten welke het meest geschikt is voor u. Hoeveel geld kan u lenen? Hoe lang moet u afbetalen? Hieronder worden enkele veel voorkomende vragen rond de persoonlijke lening een voor een beantwoord.

Vanaf welk bedrag lenen?

Lenen kost ook geld, dus hoeveel u kunt lenen is afhankelijk van hoeveel u bezit. Naast uw netto inkomen wordt er ook gekeken naar andere kredieten die lopen. Indien u al een zware kredietlast hebt, is het moeilijker om een persoonlijke lening te kunnen aanvragen. Meestal start een persoonlijke lening vanaf €2.500,- en gaat tot €75.000,-.

Raadpleeg ook het CKP (Centrale voor kredieten aan particulieren) wanneer u deze lening overweegt.

Maximale duur van een persoonlijke lening

De looptijd is afhankelijk van het geld dat ontleend werd. De minimale looptijd bedraagt 1 jaar, 12 maanden. De grens van de maximale looptijd ligt doorgaans op ongeveer 84 maanden. U bespreekt dit op voorhand met de kredietverstrekker. De datum kan achteraf niet aangepast worden.

Persoonlijke lening als oudere aanvragen

De levensverwachting neemt toe. Financiële instellingen moeten zich hieraan aanpassen. Senioren kunnen specifieke leningen voor ouderen aanvragen. Omdat ze vaak niet meer werken maar van hun pensioen leven, en een hoger risico op ziekte lopen, is lenen voor ouderen anders. Desondanks is het zeker mogelijk om als oudere nog krediet aan te vragen.

Verzekering afsluiten bij hoge persoonlijke lening

U bent niet verplicht een verzekering af te sluiten, maar het is mogelijk. Indien het geleende bedrag hoog is, is dit zeker interessant. Stel dat er iets gebeurt waardoor u niet meer in staat bent de maandelijkse afbetaling in te lossen, dan komt uw bank tussen beiden. Een extra verzekering behoedt u ook voor plotse werkloosheid, ziekte, overlijden of invaliditeit. Informeer u bij uw bank of verzekeringskantoor.

Sneller afbetalen, kan dat?

Normaal gezien kan een persoonlijke lening niet vroeger worden afbetaald. De lening is zo ontworpen dat u maandelijks een vast bedrag aflost, voor een bepaalde looptijd. Indien u toch uw afbetaling al wil inlossen voor het afgesproken einde van de looptijd, zal de bank hier een bijkomende vergoeding voor vragen. Deze wederbeleggingsvergoeding is wettelijk begrensd. Indien het contract nog meer dan een jaar loopt, betaalt u niet meer dan 1% van het vervroegde afgeloste kapitaal. Indien het contract nog minder dan een jaar loopt, betaalt u niet meer dan 0,5%. U moet geen wederbeleggingsvergoeding betalen indien u het geleende geld eerder terugbetaalde in een periode waarin de debetrentevoet veranderlijk is. Let wel op: deze regels gelden voor persoonlijke leningen afgesloten na 1 december 2010.Lees meer over de vervroegde terugbetaling op: economie.fgov.be


persoonlijke lening aanvragen

Lenen voor onvoorziene kosten

Er bestaan heel wat redenen om geld te lenen via een persoonlijke lening. Dit is een groot voordeel: u hoeft zich niet te verantwoorden voor het doel van het opgenomen krediet. Zo kan u ook krediet aanvragen voor onvoorziene kosten. Stel dat uw wasmachine het plots begeeft, of er dure schade aan uw woning is. In deze gevallen kan u beroep doen op een persoonlijke lening voor onvoorziene kosten.


goedkoopste persoonlijke lening

Lenen voor een nieuwe interieur

Is uw keuken toe aan vervanging, maar hebt u het geld niet om deze grote kosten te maken? U kunt een persoonlijke lening gebruiken voor huis- en tuinprojecten, of om een verbouwing te financieren. Er bestaat ook een renovatielening specifiek voor verbouwingen. Het is interessant om die optie te bekijken en te berekenen of u er een fiscaal voordeel aan heeft.


persoonlijke lening simulatie

Lenen voor een hobby

Leuke hobby’s kosten soms handenvol geld. Een goede koersfiets en alle bijhorende kleding, een duur fototoestel of een vintage oldtimer om aan te sleutelen bijvoorbeeld. Gelukkig kunt u deze kosten dragen door een krediet aan te vragen. Is de auto uw hobby? Lees dan ook ons artikel over het aanvragen van een autolening.


laagste rente persoonlijke lening

Lenen voor een vakantie

Uw financiële situatie laat het niet toe, maar u hebt echt nood aan een vakantie. In dat geval kan u een specifieke vakantielening aanvragen. Deze stelt u in staat om krediet te lenen om op vakantie te gaan. U betaalt het geld terug in maandelijkse schijven, inclusief de rente uiteraard.

Lenen voor studiekosten of rijbewijs

Een student kost gemiddeld €12.500,- per jaar. Dat is veel. Het is dan ook niet verbazend dat deze studiekosten voor sommigen te zwaar zijn. Een rijbewijs is evenzeer een dure aangelegenheid. Een opleiding via een rijschool kost al snel €1.000,-. U kunt voor deze studiekosten een krediet aanvragen. U krijgt het bedrag niet doorlopend, maar in één keer. De afbetaling gebeurt maandelijks, inclusief de rente.

Persoonlijke leningen vergelijken

De ene bank is de andere niet. Zo betaalt u bij de ene kredietverstrekker een hogere rentevoet, maar biedt de andere dan weer betere voorwaarden aan. Het is aangeraden om de leningen goed te vergelijken. Het is gemakkelijk om te starten met de goedkoopste. Kijk hiervoor vooral naar de looptijd en JKP. JKP is een percentage dat de jaarlijkse kost, inclusief de rente, van een lening aanduidt. Dankzij online simulaties kan u goed vergelijken vanachter uw computerscherm.

Vergelijk persoonlijke leningen

Tips voor het aanvragen van een persoonlijke lening

Geld lenen om een droom te realiseren, dat klinkt als een goed plan. Toch is het belangrijk dat u hier goed over nadenkt. Zo is het voor de meeste banken niet nodig om u te verantwoorden voor het aangevraagde krediet. Dat is handig, maar kan ook gevaarlijk zijn. Denk daarom goed na vooraleer u geld gaat lenen. Let ook op de rentes. Deze liggen hoger dan bij de meeste leningen. Woekerrentes kunnen voor een financiële kater zorgen. Maak daarom op voorhand een goede simulatie. Wat u ook beter niet doet, is een te hoog bedrag lenen. De interest zal stevig zijn. In sommige gevallen is het beter om eerst nog wat te sparen.