Bespaar door te vergelijken - Begin met besparen

Autolening

autolening
Bent u van plan om een auto te kopen? Misschien heeft u een nieuw model op het oog, of verkiest u een tweedehandswagen of een ecologisch exemplaar? Hoe dan ook, u zult wellicht een autolening moeten aanvragen. Een auto kopen vereist namelijk een grote uitgave die de meesten onder ons niet zomaar kunnen uitgeven. Bovendien wilt u uw persoonlijke spaarboekje liever buiten schot houden. Informeer u goed en vergelijk de verschillende autoleningen. Met een simulatie kunt u berekenen hoeveel u moet afbetalen, en gedurende welke looptijd. Zo bent u er zeker van dat u aan het goedkoopste tarief kunt lenen.

Hoe werkt het?

Een auto is een dure aankoop. Door het nodige bedrag te lenen, kunt u er een aanschaffen zonder uzelf in het rood te werken. Een autolening is een lening op afbetaling. Bij sommige kredietverstrekkers kan u meer dan 100% lenen. Dat betekent dat u behalve de aankoop ook de verzekeringskosten, verkeersbelasting enz. kunt dekken met het geleende bedrag. Vervolgens betaalt u iedere maand een deel van het geleende bedrag terug. Dat doet u gedurende de bepaalde looptijd die werd afgesproken. Daar bovenop komen uiteraard nog wat extra kosten, en de rente. Een lage rentevoet is altijd het voordeligste, al kan de rentevoet wel eens gewijzigd worden door de kredietverstrekker. Let er op of u aan een vaste of variabele rentevoet leent.

Autolening voor nieuwe voertuigen

Is een auto niet ouder dan drie jaar, dan wordt hij als nieuw beschouwd. Bent u van plan om een (relatief) nieuwe auto te kopen, dan komt u dus in aanmerking voor een autolening voor nieuwe voertuigen. Bij sommige banken kan de grens hoger of lager liggen, bij de meeste gevallen is het 2 à 3 jaar. Deze lening biedt een lage rentevoet aan die meestal ook vaststaat gedurende de looptijd van de lening. Dankzij de lage rente kunt u goedkoop geld lenen. Meestal is de looptijd beperkt tot maximaal 7 jaar, al kan dat verschillen naargelang de aanbieder.

Autolening voor tweedehandswagens

De ideale auto op het oog? Misschien komt deze plots op uw pad terecht. Indien het voertuig dat u wilt kopen ouder dan 3 jaar is, wordt hij door de kredietverstrekkers als een tweedehandswagen beschouwd. Gek genoeg betaalt u doorgaans meer voor een autolening voor een tweedehandswagen dan voor een nieuwe wagen. De rentevoet ligt hoger. Daar staat natuurlijk tegenover dat een tweedehandswagen in de eerste plaats meestal wel goedkoper is dan een nieuwe auto. Met een simulatie kunt u berekenen hoeveel u precies moet betalen per maand. Zo kunt u toch de goedkoopste lening voor tweedehandswagens in de wacht slepen, want geld lenen kost ook geld.

Autoleningen voor ecologische wagens

U hebt een auto nodig, maar u wilt zich ook milieuvriendelijk verplaatsen? Dan is een ecologische wagen de perfecte oplossing. De ecologische auto is wereldwijd aan een opmars bezig. De aankoop is uiteraard duurder, maar u hebt minder kosten aan onderhoud en brandstof. Bovendien draagt u bij aan een leefbare wereld. Hiervoor kunt u een specifieke autolening voor ecologische voertuigen aanvragen, ook wel een groene autolening genoemd. Hieronder vallen meestal elektrische en hybride wagens, alsook auto’s die rijden op LPG/CNG. De groene autolening voor ecologische wagens stelt u in staat om een bedrag te lenen aan een lage rente.

Lening voor oldtimers

Bent u een autoliefhebber? Dan droomt u wellicht van een mooie vintage oldtimer waarmee u tijdens de weekends kunt rondcruisen. Helaas is zo’n klassieke wagen vaak erg duur. Hebt u niet voldoende geld op uw rekening staan? Geen nood. U kunt hiervoor een persoonlijke lening aanvragen. Bij deze lening is het doel van het bedrag onduidelijk. Het kan gebruikt worden voor renovaties in uw huis of voor de aankoop van een oldtimer. De rentevoeten van deze leningen zijn minder voordelig, ze liggen hoger. Gelukkig kunt u nog steeds de verschillende kredietverstrekkers met elkaar vergelijken en zo de beste en goedkoopste deal persoonlijke lening bemachtigen.

Autolening tegen 0% rente, hoe zit het?

Sommige garagehouders bieden ook leningen aan. Meestal aan een opvallend lagere rentevoet dan wat u bij de bank kunt lenen. Soms zelfs aan een rente van 0%. Is dit een goede oplossing? Geld lenen kost altijd ook geld.

Zelfs bij een ‘gratis’ financiering, zoals aan een rentevoet van 0%, zijn er addertjes onder het gras. Vaak zal de looptijd van de lening gelimiteerd zijn. U moet de afbetaling op korte termijn aflossen, waardoor dit maandelijk een heel hoog bedrag kan zijn. Vaak compenseert de garagehouder het geld. U krijg bijvoorbeeld minder of geen korting op de aankoopprijs van uw voertuig. Bovendien wordt dit krediet wel opgenomen in het register van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren.

Een lening aan 0% kan dan een invloed hebben op de goedkeuring van toekomstige leningen. Tenslotte zal u een groter voorschot moeten betalen aan de garagehouder. U moet dus over meer kapitaal beschikken indien u aan 0% wilt lenen.

Een representatief voorbeeld

Een lening aan een rentevoet van 0%, wie wil dat niet? Toch is het vaak niet zo voordelig. Laten we daarom een concreet voorbeeld geven. Stel dat u een nieuwe wagen wil met een aankoopprijs van €15.000,-. Met een klassieke autolening voor nieuwe voertuigen kunt u aan 1,75% lenen. De afbetaling loopt voor 36 maanden, met een interestkost van €404,76,-. Indien u voor de autolening aan 0% kiest, bespaart u dus €404,76,-. Garagehouders bieden echter kortingen op nieuwe voertuigen aan. Deze liggen tussen de 3% en 19% van de aankoopprijs. Op een bedrag van €15.000,-, kan dat dus gaan over €450,- (3%) en €2,850,- (19%) gaan. Hierdoor bespaart u al meer dan met de lening aan 0% rente.

Simulatie van een autolening

Benieuwd hoeveel u kunt lenen voor de aankoop van uw voertuig? De meeste kredietverstrekkers hebben een online simulatie tool op hun website staan. Hiermee kunt u snel berekenen hoeveel u kunt lenen. Wenst u een nieuwe of ecologische wagen, of een tweedehandswagen te kopen? Afhankelijk van bank tot bank zullen er tijdens de simulatie nog bijkomende vragen worden gesteld. Vervolgens moet u aangeven welk bedrag u nodig heeft. Op basis van deze informatie wordt er een simulatie gemaakt. Stel dat u een autolening aan een rente van 1,40% wilt aanvragen, en u dient €15.000,- te lenen. Dan betaalt u maandelijks €267,57,-, aan een looptijd van 60 maanden. De duur van uw afbetaling kan ook aangepast worden.

Autoleningen vergelijken

Met een simulatie kunt u berekenen hoeveel u kunt lenen. Interessant, want of het nu over een nieuwe of tweedehandswagen, of een persoonlijke of autolening gaat: vergelijken is altijd slim.

Een simulatie wordt natuurlijk gebaseerd op beperkte informatie. Hoewel dit belangrijk is, komt er toch nog wat meer bij kijken. Daarom kunt u tijdens het vergelijken best ook even andere aspecten analyseren.

Om te beginnen stellen de banken voorwaarden om te lenen. Hoe gemakkelijk kan u de lening annuleren indien u een andere wilt? Is het mogelijk de afbetaling te vervroegen, stel dat u plots in staat bent het krediet terug te betalen? Dit zijn andere aspecten van een lening die het bekijken zeker waard zijn.

Daarnaast kunt u ook gratis offertes aanvragen. Hierin staat gedetailleerd hoe de lening in elkaar steekt. Op deze manier kunt u goede informatie verzamelen van verschillende kredietverstrekkers.

Tips voor het aanvragen van een autolening

Het internet barst van de informatie. Het is bijgevolg een zeer geschikte plaats om op zoek te gaan naar de beste autolening. Van achter uw computer kunt u een simulatie uitvoeren, alsook onmiddellijk een offerte aanvragen. De banken zijn snel en behandelen het meteen, zodat u niet lang moet wachten.

Een offerte kan wel twee à drie werkdagen in beslag nemen. Uiteraard moet de bank kunnen verifiëren of u wel degelijk kredietwaardig bent. Zorg er daarom voor dat u een bewijs van tewerkstelling, huisvesting, inkomen en andere inkomsten hebt. Bij een online aanvraag zullen al deze documenten worden opgevraagd. Ook wanneer u een afspraak maakt bij een bank, is het handig om deze documenten mee te nemen.

Wees Slim

Bespaar geld en vergelijk leningen!